Πώς να επιλέξεις το δικό σου franchise

Κατά την περίοδο που διανύουμε, Καλοκαίρι του 2022, οι συνθήκες που διέπουν την αγορά δεν είναι οι καλύτερες. Ωστόσο, η ανάγκη να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση ίσως είναι επιτακτική, καθώς δεν είσαι ικανοποιημένος ούτε από τις απολαβές σου, ούτε από τις συνθήκες της εργασίας σου. Αξίζει τελικά να επιχειρήσεις τώρα; Τι πρέπει να προσέξεις;

Η αγορά σήμερα διέπεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που διαμορφώνονται από ένα πολύπλοκο πλαίσιο αιτιών και έχει οδηγηθεί σε μια υφεσιακή κατάσταση:

Οι Αιτίες

Ουκρανία. Η εισβολή συνεχίζεται, όπως και οι εμπορικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

Πανδημία. Σε συνέχεια της άρση των μέτρων (λόγω τουρισμού), οι απόψεις των ειδικών για την εξέλιξη των κρουσμάτων διίστανται.

Κλιματική Κρίση. Οι επαπειλούμενες νέες φυσικές καταστροφές παραμένουν στο προσκήνιο.

Τουρκία. Η τουρκική εθνικοπατριωτική ρητορική συνεχίζεται με απίθανες δηλώσεις από τους εμπνευστές της γαλάζιας πατρίδας.

Εκλογές. Τα δημοσιεύματα και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Οι ανωτέρω αιτίες δημιουργούν στη χώρα μας, αν μη τι άλλο, ένα κλίμα τεράστιας αβεβαιότητας, εν μέσω μέτρων στήριξης υπό τη μορφή επιδομάτων και αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός θα επιταθούν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί, όπως και η αποδιοργάνωση των αλυσίδων διανομής, με ελλείψεις σε απαραίτητα προϊόντα για το διεθνές εμπόριο, όπως οι ημιαγωγοί. Στην Αμερική η Federal Reserve ετοιμάζεται να δώσει μάχη με τον υψηλό πληθωρισμό αυξάνοντας απότομα τα επιτόκια και συρρικνώνοντας τον ισολογισμό της. Στην Ευρώπη, οι καταναλωτές μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, λόγω του αυξημένου κόστους. Στην Κίνα μια αναζωπύρωση της παραλλαγής Όμικρον οδήγησε τις αρχές να επιβάλουν τα αυστηρότερα lockdown από την έναρξη της πανδημίας.

Τα Χαρακτηριστικά

Οι συνεχιζόμενες συγκυριακές δυναμικές των τελευταίων ετών αναχαιτίζουν τις προβλέψεις για ανάκαμψη και τείνουν να εγκαθιδρύουν μια περίοδο αστάθειας και αναταράξεων. Τα, δε, προβλήματα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα συνοψίζονται:

  • Αύξηση λειτουργικών εξόδων, κυρίως λόγω ενεργειακού κόστους και αύξησης μισθωμάτων.

  • Μειωμένη καταναλωτική δύναμη, που οδηγεί σε μείωση ή συγκράτηση (στη καλύτερη) των κύκλων εργασιών τους.

  • Μείωση μεικτού κέρδους, στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκράτησης των τιμών και της αύξησης των α’ υλών.

  • Αύξηση των αρχικών επενδύσεων, λόγω πληθωρισμού, όπως και των entry fees.

  • Δυσκολία στην ανεύρεση νέων επαγγελματικών χώρων, λόγω αυξημένων μισθωμάτων.

  • Δυσκολία στην ανεύρεση νέου προσωπικού, αλλά και στην διατήρηση του υφιστάμενου, λόγω μιας γενικότερης τάσης που περιγράφεται με τον όρο «Μεγάλη Παραίτηση».

  • Σημαντική αύξηση των online αγορών.

  • Σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των πλατφορμών delivery, τόσο ως τρόπος παραγγελίας, αλλά πλέον και ως κανάλι φυσικής διανομής. Δηλ. όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν efood go και wolt, λόγω των δυσκολιών ανεύρεσης και διαχείρισης του προσωπικού ντιλίβερι.

Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά επιδεινώνουν τις αποδόσεις των υφιστάμενων καταστημάτων, αλλά και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την έναρξη των νέων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες για το ξεκίνημά τους, αλλά και αυξημένα έξοδα, ταυτόχρονα με συγκρατημένες προβλέψεις πωλήσεων.

Γιατί να επιλέξεις το franchise

Αν αναζητάς μια νέα επαγγελματική σταδιοδρομία, η επιλογή του franchise συνδυάζει την ασφάλεια που προσφέρει το δοκιμασμένο σύστημα και η υποστήριξη της μητρικής εταιρείας, με τις απολαβές και την ευελιξία του ελεύθερου επαγγελματία.

Μέσω του franchise αποκτάς μια σειρά από προνόμια που εκμηδενίζουν το ρίσκο της αποτυχίας και εφόσον αφιερωθείς στη νέα επιχείρησή σου, θα έχεις ένα ικανοποιητικό εισόδημα, και αν μη τι άλλο πολλαπλάσιο από οποιαδήποτε μισθωτή εργασία!

Είσαι έτοιμος να αποφασίσεις για το δικό σου κατάστημα franchise;

Πώς να επιλέξεις το δικό σου franchise

Πριν από οποιαδήποτε ανάλυση, που θα αφορά στην αξιολόγηση της μητρικής εταιρείας, και των προβλέψεων των οικονομικών αποδόσεών σου, θα πρέπει να πιστέψεις ότι θα έχεις πελάτες, που θα σε οδηγήσουν σε πωλήσεις και κέρδη:

Ξεκινώντας το νέο κατάστημά σου…

  • Θα το επισκεφθούν πελάτες;

  • Θα προσφέρεις σε αυτούς κάτι το διαφορετικό;

  • Θα προσφέρεις ένα προϊόν που λείπει από την τοπική αγορά;

  • Θα έχεις αισθητά καλύτερες τιμές, γκάμα προϊόντων ή ποιότητα;

  • Θα βρεις ένα καλύτερο σημείο (Location) από τους ανταγωνιστές σου;

  • Θα προσελκύσει πελατεία το franchise brand;

  • Πριν από οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να απαντήσεις στην Θεμελιώδη Ερώτηση!

Εν κατακλείδι

Αν επιθυμείς μεγαλύτερες απολαβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας, το franchise είναι μονόδρομος.

Η επιλογή δεν είναι εύκολη και πέρα από τα ανωτέρω bullets θα πρέπει πλέον να αξιολογήσεις και επιπλέον παράγοντες, με στόχο να εντοπίσεις τις ευκαιρίες της αγοράς:

  • Concepts με ρεαλιστική επένδυση και όχι υπερ-εκτιμημένη!

  • Μηδενικά ή χαμηλά entry fees, στο πλαίσιο της αυξητικής τάσης αυτών.

  • Δυνατό περιθώριο κέρδους, λόγω οικονομιών κλίμακος.

  • Διαφοροποιημένα προϊόντα, προϊόντα που δεν μπορείς να βρεις αλλού (για όλους τους κλάδους) και έχεις λόγο να πας στο κατάστημα να τα αγοράσεις (για το κλάδο της λιανικής).

  • Μητρική εταιρεία, με όραμα και δέσμευση.

Με εξειδίκευση και εμπειρία άνω των 30 ετών, σε υποστηρίζουμε και σε συμβουλεύουμε να εντοπίσεις αυτό το franchise που καλύπτει τις ανάγκες και τις προσδοκίες σου, αξιοποιεί τις δυνατότητές σου και σέβεται τους περιορισμούς σου!

Γνώρισε τα Editor's Choice!

Γνώρισε τα Top Franchises!

Επικοινώνησε μαζί μας!